>

Edwin van der Werff: ‘impact met goede zorghuisvesting’

Edwin van der Werff: ‘impact met goede zorghuisvesting’

Edwin van der Werff, directeur en één van de oprichters van Zorg voor Morgen, vertelt hoe hij betrokken is geraakt bij zorgvastgoed en hoe het bureau de benodigde kennis en expertise heeft opgebouwd. Zorg voor Morgen is in 2021 ontstaan als zusteronderneming van Building for Tomorrow die na tien jaar de keuze heeft gemaakt om meer focus op zorgvastgoed te leggen en daar een aparte organisatie voor op te richten met specifieke kennis en ervaring.

“De zorgsector vraagt om specifieke kennis, anders dan bijvoorbeeld het onderwijs”, vertelt Edwin. Huisvesting levert een belangrijke bijdrage aan het herstel en het welzijn van cliënten en dat vraagt om kennis en ervaring om de zorgvraag en processen te vertalen naar passende huisvesting. “Ik heb in het verleden veel verschillende opgaven gedaan voor o.a. de overheid, onderwijs, woningcorporaties en in de cultuursector, maar mijn passie is ontstaan toen ik tijdens een ontwerpfase met ouders en cliënten aan tafel zat voor een project van Ons Tweede Thuis. Dan begrijp je wat voor impact de huisvesting heeft en waar je aan bijdraagt. Dit is waar ik energie van krijg en waar ik mijn kennis op het gebied van huisvesting en projectmanagement voor wil inzetten. Elke cliënt en zorgorganisatie is tevens ook uniek”, aldus Edwin.

Zorg voor Morgen weet goed in te spelen op (toekomstige) ontwikkelingen in de zorg door actuele vraagstukken bij zorgorganisaties te vertalen naar de toekomst. “Wij zijn een wendbare organisatie en we proberen ons continu aan te passen aan de huidige en toekomstige vraag en met goede oplossingen te komen”, vertelt Edwin. “Momenteel bestaat het team uit zes collega’s.  Het doel is dit jaar verder te groeien met twee collega’s. Hart voor de zorg en energie halen uit het vak als projectmanager en huisvestingsadviseur is voor Zorg voor Morgen essentieel”. Naast de projecten richt Zorg voor Morgen zich op maatschappelijke thema’s. Zo is het enorme woningtekort in Nederland voor mensen die zorg nodig hebben extra complex. Zorg voor Morgen denkt mee hoe de wisselwerking tussen zorgorganisaties, ontwikkelaars en overheden versterkt kan worden om in gezamenlijkheid naar oplossingen te komen voor passende woonruimte voor deze kwetsbare doelgroepen. De toenemende zorgvraag, personeelstekort en een dreigend financieringsprobleem stelt de nodige uitdagingen aan de huisvesting.

Om effectief mee te werken richting oplossingen ontwikkelt Zorg voor Morgen een nieuw huisvestingsmodel dat bijdraagt aan efficiënte en kwalitatieve zorg en het welzijn van de cliënt. “Ook hebben we een routeplanner ontwikkeld waarbij wij zorgorganisaties ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor hun bedrijfsprocessen en huisvesting, zodanig dat duurzaamheids- en klimaatambities geformuleerd en stapsgewijs bereikt kunnen worden”, geeft Edwin aan. “Hiermee worden de ambities die eerst nog heel groot en ver weg lijken, reële doelen voor de korte, de middellange- en de lange termijn.

“Zo bouwen we vandaag aan de toekomst van morgen ook al weet niemand precies hoe morgen eruitziet,” vertelt Edwin “en realiseren we zorghuisvesting die ruimte biedt aan vernieuwing en verandering”.